Kulinarne atrakcje Republiki Czeskiej

Kuchnia czeska to temat – rzeka. Można o niej rozprawiać godzinami. Jest znacznie bardziej treściwa i obfita niż kuchnia polska; wyraża się też bardzo intensywnymi smakami. Czesi uwielbiają smak słodki, słony i kwaśny. Dla przeciętnego polskiego podniebienia potrawy te bywają zbyt intensywnie doprawione. Popularną czeską potrawą używaną do większości dań gorących jest kminek. W czeskich hospodach zwykle podaje się smażony, żółty ser, którego kawałki są panierowane tak jak kotlety. Znana czeska potrawa to vepro – knedlo – zelo, czyli wieprzowina podawana z knedlikami i zasmażaną kapustą. Czeskie knedliki różnią się od polskich. Przyrządza się je z bułki, jajka i mąki. W daniach głównych często zastępują one ziemniaki. Czesi chętnie zajadają się też daniem zwanym utopenci. Jest to kiełbasa w kwaśnej zalewie. Na terenie Czech znane są również serki ołomunieckie z dziurką. Do najbardziej znanych czeskich słodyczy zalicza się, z kolei, wafle tatranky i ciasto – kolac. W czeskich hospodach można nie tylko zjeść smaczny obiad, ale również spędzić miło czas. Zasada jest taka, że, im brudniej jest w hospodzie, tym smaczniejsze potrawy można tam spożyć i tym bardziej przyjemnie można spędzić czas. Czesi chętnie gromadzą się w swoich hospodach. Czeska kuchnia stanowi sporą trakcję dla turystów z całego świata.

Both comments and pings are currently closed.