Pikantna i treściwa kuchnia węgierska

Jeśli ktoś lubi kuchnię pikantną, z dużą ilością ostrej papryki, cebuli i pomidorów, a do tego treściwe, bogate i kolorowe potrawy, powinien koniecznie wybrać się na Węgry. Można tam spróbować wielu wspaniałych specjałów kulinarnych tego narodu. Zalicza się do nich leczo, czyli potrawa jednogarnkowa podsmażana na patelni, składająca się z ryżu, kilku rodzajów papryki, cebuli, pomidorów i kiełbasy. Ważną rolę odgrywa też gulasz, czyli wieprzowina lub wołowina pokrojona w kostkę, z dodatkiem warzyw; który to stał się znany na terenie całego dawnego Cesarstwa Austro – Węgierskiego. Węgrzy kochają też sosy, a zupy zagęszczają przecierem pomidorowym. Smażą oni swe potrawy wyłącznie na smalcu. Wielu Polaków zna też placki ziemniaczane po węgiersku, podawane z gulaszem, sosem pomidorowym i charakterystycznym kleksem ze śmietany. Tradycyjna węgierska zupa rybna nazywa się halaszle. Węgierskie kluski serowe przypominają nasze pierogi leniwe, ale, różnią się one tym, że Węgrzy dodają do nich kaszę. Naród ten przyswoił sobie od Austriaków umiejętność pieczenia tortu Sachera, ale sami Węgrzy chętnie spożywają też torcik cappuccino. Warto wspomnieć też o węgierskich winach, takich, jak Tokaj czy Bikaver – bycza krew. W okolicach miasta Kecskemet produkuje się alkohol o nazwie palinka, będący wódką węgierską.

Both comments and pings are currently closed.